Eritritol, etiritol, eritriol, etiritol, kako več??
Zapinje vam jezik pri izgovoru riječi eritritol, a i nemate pojma što je to?
Što je eritritol?
Eritritol je šećerni alkohol koji se koristi kao niskokalorični zaslađivač ili kao zamjena za šećer. Ima samo oko 6% kalorija koje se nalaze u istoj količini šećera.
Šećerni alkoholi
Eritritol stoga pripada klasi spojeva koji se nazivaju šećerni alkoholi. Šećerni alkoholi su ugljikohidrati koji imaju kemijska svojstva i šećera i alkohola.
Iako nas naziv "šećerni alkoholi" može malo zavesti, oni nemaju nikakve veze s koktelima, jer ne sadrže etanol (ili alkohol) poput alkoholnih pića.
Proizvođači hrane koriste mnogo šećernih alkohola, kao što su eritritol, ksilitol, sorbitol i maltitol . Većina ih se koristi kao niskokalorični zaslađivač u proizvodima bez šećera ili s niskim udjelom šećera.
Većina šećernih alkohola nalazi se u malim količinama u prirodi, posebno u voću i povrću. Zbog strukture molekula mogu stimulirati receptore slatkog okusa na našem jeziku.
Međutim, eritritol se dosta razlikuje od ostalih šećernih alkohola.
Bitna razlika je u tome što sadrži znatno manje kalorija:
- konzumni šećer: 4 kalorije po gramu
- ksilitol: 2,4 kalorije po gramu
- eritritol: 0,25 kalorija po gramu
Iako zvuči kao nešto sasvim novo, eritritol je prisutan koliko i grožđe, breskve, kruške, lubenice i gljive.
Eritritol i zdravlje
Ne povećava razinu šećera u krvi ili inzulina
Eritritol ne povećava razinu šećera u krvi i inzulina. To ga čini izvrsnom i sigurnom zamjenom za šećer za osobe s dijabetesom, s prekomjernom težinom ili drugim problemima povezanim s metaboličkim sindromom.
To je zato što ljudi nemaju enzime potrebne za razgradnju eritritola. Apsorbira se u krvotok, a zatim se nepromijenjen izlučuje urinom.
Ali hrana koja sadrži eritritol još uvijek može sadržavati ugljikohidrate, kalorije i masti, stoga je važno provjeriti i etiketu!
Može smanjiti rizik od srčanih bolesti
Eritritol djeluje kao antioksidans i može poboljšati funkciju krvnih žila kod osoba s dijabetesom tipa 2. Ove dobrobiti mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, ali potrebno je više studija.
Može koristiti zdravlju zuba
Jedna od uobičajenih nuspojava pretjeranog unosa šećera je loše zdravlje zubi i karijes. To se događa jer štetne bakterije u ustima koriste šećer za energiju. Pritom ispuštaju kiseline koje nagrizaju zubnu caklinu.
Eritritol je proizvod pogodan za zube jer ga oralne bakterije ne mogu metabolizirati te stoga ne doprinosi nastanku karijesa i sličnih problema. Eritritol također može izravno inhibirati rast bakterija u ustima.
Ljudska probava
Kada eritritol uđe u naše tijelo, brzo se apsorbira u tankom crijevu i krvotoku, a samo oko 10% ulazi u debelo crijevo. Ostalih 90% izlučuje se nepromijenjeno urinom – u biti prolazi kroz naš sustav netaknut, s nultim metabolizmom .
Stoga u malim dozama eritritol obično ne uzrokuje laksativne učinke i plinove ili nadutost, koji se često javljaju nakon konzumiranje drugih šećernih alkohola (kao što su maltitol, sorbitol, ksilitol i laktitol).
Proizvodnja eritritola
Eritritol je prirodno prisutan u nekom voću i fermentiranoj hrani. Na industrijskoj razini proizvodi se od glukoze iz kukuruznog ili pšeničnog škroba, fermentacijom s kvascem Moniliella pollinis. Također se proizvodi kada se stvari poput vina, piva i sira fermentiraju. Konačni proizvod izgleda poput praškastih bijelih kristala.
Kako može biti bez kalorija?
Razlog zašto potrošaču ne daje kalorije ili šećer je taj što ga tijelo zapravo ne može razgraditi! Tako je - eritritol se ne metabolizira, iako putuje tijelom.
Eritritol i konzumni šećer
Kalorije - šećer ima 4 kalorije po gramu, a eritritol gotovo nula (oko 0,25 kalorija po gramu), što znači da konzumni šećer ima upravo 16 puta više kalorija.
To je zato što ga naše tanko crijevo brzo apsorbira i izlučuje iz tijela urinom unutar 24 sata. To znači da eritritol nema šanse da se "metabolizira" odn pretvara u energiju u našem tijelu.
Šećer u krvi - šećer podiže razinu šećera u krvi, što onda pridonosi mnogim zdravstvenim rizicima. Eritritol, međutim, ne utječe na šećer u krvi. Glikemijski indeks je nula, što ga čini izvrsnom alternativom šećeru.
Okus – Eritritol ima slatki okus sličan konzumnom šećeru. Sadrži oko 70% slatkoće konzumnog šećera.
Izgled - eritritol je u obliku bijelih kristalnih granula ili praha, obično nešto sitnijih od konzumnog šećera.
Korištenje - eritritol se može koristiti na na isti način kao i šećer . Može se koristiti za zaslađivanje kave i čaja, može se koristiti u pečenju i praktički svugdje gdje biste koristili šećer. Ali ne smijemo zaboraviti da se radi o zamjeni za šećer, a ne o pravom šećeru, pa hrana koju pečemo može imati drugačiji okus ili konzistenciju od one na koju smo navikli.
Zaključak
Općenito se čini da je eritritol izvrstan zaslađivač jer sadrži ima skoro nula kalorija, ima 70% slatkoće šećera, ne podiže razinu šećera u krvi ili inzulina i ima vrlo malo nuspojava u usporedbi s drugim zaslađivačima - uglavnom manji probavni problemi kod nekih ljudi.
Više ne morate petljati jezikom tražeći eritritol u trgovinama, a djelatnici trgovine vjerojatno niti ne znaju što je to.
Dobro je što vas ovdje samo jedan klik dijeli od kupnje kvalitetnog eritritola – zaslađivača bez kalorija!
Osim toga, ideje za korištenje eritritola možete pronaći na našoj web stranici pod karticom recepti.
Izvori:
https://www.webmd.com/diet/what-is-erythritol
https://www.healthline.com/nutrition/erythritol
https://www.medicinenet.com/benefits_and_dangers_of_erythritol_vs_sugar/article.htm