Vaša košarica za kupnju

Vaša košarica je prazna


Neznate gdje početi?
Isprobajte ove kategorije:

Brašno od konjaka

Brašno od konjaka

Konjac brašno ili glukomanan

U posljednje vrijeme proizvodi od konjac brašna sve su prisutniji na policama, no malo tko zna koje su dobrobiti konzumacije ovih proizvoda. Zašto ih uopće odabrati?

biljka konjaka

Biljka konjac

Konjac je korjenasto povrće koje raste u nekim dijelovima Azije. Poznata je po škrobnom gomolju koji raste ispod zemlje. Ovaj se koristi za izradu bogatog izvora topivih dijetalnih vlakana poznatih kao glukomanan .

Konjac brašno odn. glukomanan

Poput bademovog ili kokosovog brašna, konjac brašno nije brašno u tradicionalnom smislu. Konjac brašno, poznato i kao glukomanan u prahu, dovica se od konjaca. To je prah napravljen mljevenjem škrobnog korijena biljke konjac.

Posebnost ovog brašna je u tome što je vrlo bogato vlaknima i ima minimalan udio ugljikohidrata. Osim toga, ima i mnoge zdravstvene dobrobiti.

Inače, konjac u prahu nije ništa novo. U kuhinji jugoistočne Azije koristi se od pamtivijeka. Godinama se prodaje kao glukomanan u prahu. Na primjer, glavni je sastojak shirataki rezanaca i glavni sastojak Lipozena, dodatka prehrani za mršavljenje.

konjak brašno

Prednosti konjaca

Međutim, nedavno je konjac brašno zaokupilo pozornost u wellness svijetu jer je prirodno bez ugljikohidrata i glutena, a sadrži i puno vlakana.

Ovo brašno bogato vlaknima i bez ugljikohidrata povezano je s mnoštvom zdravstvenih prednosti. Ali prije nego što ga počnete redovito konzumirati, važno je razumjeti što je to i kako ga sigurno koristiti.

Ljudi obično koriste konjac kao tradicionalni lijek i kao izvor hrane za izradu rezanaca i raznih grickalica. U zapadnom svijetu koristi se kao dodatak prehrani i dodatak prehrani za snižavanje razine kolesterola, poboljšanje metabolizma ugljikohidrata i pomoć u probavi.

zdravstvene prednosti

Zdravstvene koristi

Pomaže kod zatvora - konjak je pun vlakana. Nije tajna da vlakna pomažu probavi. A konjac je toliko pun vlakana da se prodaje kao dodatak prehrani za zdravlje crijeva. Stoga ima odgovarajuća svojstva koja mogu pomoći protiv zatvora i postići zdravu stolicu .

Pomaže kod mršavljenja – konzumacija konjaca može pomoći kod mršavljenja. To je zato što vam konzumacija hrane bogate vlaknima može pomoći da se dulje osjećate sitima (jer vlakna apsorbiraju tekućinu i povećavaju volumen u probavnom traktu – stvarajući gel koji dulje ostaje u želucu, zbog čega se dulje osjećate sitima). Osim toga, otklanja moguće probavne smetnje i otežava apsorpciju masti u tijelu.

Snižava razinu kolesterola – poznato je da vlakna snižavaju razinu masnoća u krvi, što je odlična vijest za naše srce. Utvrđeno je da konjac glukomanan značajno snižava razinu lošeg LDL kolesterola i kod odraslih i kod djece, te se njegova upotreba preporučuje za smanjenje rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi - ljudi koji se bore s dijabetesom možda znaju da je broj ugljikohidrata ključ za regulaciju šećera u krvi. Nekima je stoga tjestenina “poslastica” kojoj se rijetko prepuštaju. Tu u pomoć može doći konjak.

Osim činjenice da konjak ima malo ugljikohidrata, poznato je da pomaže u regulaciji razine glukoze. Vlakna koja sadrži pomažu u snižavanju razine šećera u krvi usporavajući tjelesnu apsorpciju šećera iz hrane. Također mogu poboljšati odgovor našeg tijela na hormon inzulin, koji regulira šećer.

Može poboljšati zdravlje kože - dokaza je malo, ali čini se da konjac brašno poboljšava vašu kožu iznutra prema van. Neka su istraživanja pokazala da konjac može spriječiti izbijanje prištića i ubrzati zacjeljivanje rana.

konjak tjestenina

Zašto konzumirati konjac?

Mnogi od nas slijede dijetu bez ugljikohidrata jer je vrlo učinkovita u mršavljenju. Međutim, ako ste ikad bili na takvoj dijeti, možda ste se suočili s mnogim ograničenjima hrane.

Ugljikohidrati su esencijalni makronutrijent i glavni izvor energije za naše tijelo. Kada ograničimo ugljikohidrate, izbacimo ogroman broj namirnica iz prehrane. To što ne možete jesti svoju omiljenu hranu može biti vrlo frustrirajuće. U takvim situacijama dolazi u igru konjac!

Kako konzumirati konjac?

Prevladavajući i najjednostavniji oblik konzumiranja konjaca su rezanci i tjestenina, koje zemlje poput Kine i Japana koriste već godinama. Ove su odlična alternativa za one koji vole jesti rezance i tjesteninu. Dostupna je i konjac riža.

Konjac u prahu može se koristiti u pečenju i umacima, posebno za zgušnjavanje jela.

Osim toga, na tržištu su dostupni i konjac dodaci. Konjac suplemente možete kupiti samo u ovlaštenim trgovinama i konzumirati prije jela s vodom.

Ali zapamtite, konjac je brašno puna vlakana. Prebrzi unos previše vlakana može uzrokovati bolove u trbuhu, nadutost, mučninu i proljev.

Također je važno uz njega piti puno tekućine.

Bez obzira jeste li u potpunosti krenuli s keto dijetom ili ste jednostavno smanjili unos ugljikohidrata, konjac brašno ili glukomanan – postaje vaš novi omiljeni sastojak.

Za više ideja o tome kako koristiti konjac tjesteninu ili rižu pogledajte na našoj stranici pod karticom recepti.

konjak tjestenina

Izvori:

https://www.healthifyme.com/blog/konjac-flour/

https://greatist.com/eat/konjac-flour#risks
https://www.healthline.com/health/konjac#takeaway

https://ro.co/health-guide/what-is-konjac/

Prethodni
Sljedeći

Više blogova

Ashwagandha

Ashwagandha

Ne bi li bilo sjajno da postoji rješenje za svakodnevni stres, tjeskobu, probleme s koncentracijom i slična stanja? Samo su ovi posljednjih godina vrlo česti zbog mnogih čimbenika, koji mogu...

Pročitaj više
Brašno od konjaka

Brašno od konjaka

U posljednje vrijeme proizvodi od konjac brašna sve su prisutniji na policama, no malo tko zna koje su dobrobiti konzumacije ovih proizvoda. Zašto ih uopće odabrati?

Pročitaj više